pirmdiena, 2013. gada 16. decembris

Zini, kas ir duduka?

Tā kā esam pametuši lielo Rīgu un pārcēlušies uz salīdzinoši mazo Ventspili, tad cenšamies pielāgoties šai vietai. Tā kā šeit vairs nav tik liela izvēles iespēja uz kuriem pasākumiem doties, tad nu ejam uz to kas ir. Šoreiz ejam uz DUDUKA, HANGA UN STĪGU KVARTETS koncertu.
Duduka
Zināji, ka klasiskā mūzika īpaši bērniem veicina emocionālo, intelektuālo un arī fizisko attīstību? Pavisam maziem mazulīšiem iesaka klausīties mūziku, tas palīdz viņus nomierināt satraukuma mirkļos, kā arī uzmundrina ikdienas gaitās. Mūzika vieno loģisko kreiso un radošo labo smadzeņu puslodi, roku un mutes motoriku, attīsta labās un kreisās puses koordināciju. Klausoties mūziku bērns iepazīst mūzikas augstumu, tempu, dinamiku un gūst estētisko un psiholoģisko pārdzīvojumu. Spēja ieklausīties, sadzirdēt un atšķirt dažādas skaņas, trokšņus un ritmus saistīta arī ar uzmanību, uztveri, domāšanu un arī atmiņu. Vai vēl trūkst pierādījumu tam, ka mūzika ir jāiet baudīt kopā ar bērnu?! 
Hangs
Nesen baudījām mūziku visi kopā. Lielisks stīgu priekšnesums, pārdomāts un dzīvs, es tikai spēju sekot līdzi savas Pērles mīmikai un aizrautīgām emocijām. Pirksti kustējās līdzi un acis centās tvert katru pavedienu, kas izskaidrotu no kurienes nāk tā mūzika. Biju pārsteigta, cik labi mana divgadniece spēj nedaudz vairāk kā stundu noturēt savu uzmanību koncertā notiekošajam. Duduka ir sens armēņu pūšamais instruments, ko izgatavo no aprikožu koka. Cik atradu aprakstu vikipēdijā, tad duduka skaņa ir salīdzināma ar klarneti vai saksofonu. Maiga mierīga mūzika, skaņa atgādina tādu Austrumniecisku noskaņu. Pāsteidzoši, ka Latvijā ir tikai viens cilvēks, kurš ir apguvis dudukas spēli - Ainars Šablovskis
Godīgi sakot par mūzikas instrumentu, kas atgādina ne gluži sēni, bet gandrīz citplanētiešu šķīvīti - mēs paši bijām ārkārtīgi pārsteigti. Skaņa likās pilnīgi neraksturīga kādam instrumentam, man pat vairāk atgādināja elektronisko mūziku. Pievienoju arī īsu īsu video no nesenā koncerta. Varbūt Tev ir kāda ideja, kā noraksturot šo? Nav brīnums, ka par šo priekšmetu, mūzikas instrumentu vēl nekas nav dzirdēts, kā saka literatūra, šo instrumentu izveidoja tikai 2000.gadā. Skaņa patiešām ir brīnumaina. Raimonds Tiguls ar maigiem pirkstu pieskārieniem likās paveic neiespējamo. Ļoti maģiska skaņa. Iesaku youtubē noklausīties vēl kādus video, lai saprastu kas šis ir par rīku. 
Sākumā likās, ka nu tik iepazīstināsim mazo meitu ar viņai vēl tik nezināmu, bet beigās paši bijām ļoti pārsteigti par dzirdēto. Pielikumā pievienoju nelielus video ieskatam:
Šonedēļ iesim baudīt Aurēlijas Šimkus sniegumu.
There are two really short video from concert.  Listening carefully and you will catch the sound of duduk and hang.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru