otrdiena, 2015. gada 24. februāris

Pašgatavoti pelmeņi


Vispār jau es neesmu nekāds baigais pelmeņu fans - vienmēr iepriekš tos pieskaitītu gandrīz vai pie fastfood, jo nekāda pārliecība, ka iekšā laba gaļa un mīkla no labas kvalitātes miltiem,  man nav bijusi.

Bet kā teikt no rokas dabūju vienu feinu štelli (atceros, ka kādreiz sen senos laikos manai mammai arī tāds bija),  sen jau tādu medīju un nekur nevarēju atrast, taču ir! Speciāla metāla restīte kā reiz pelmeņu gatavošanai. Ideāli.
Gatavojam mīklu:
Nepieciešams
2gl milti
170ml silta piena (vai ūdeni)
1 ēd.k eļļa
1ola
1/2 tēj.k sāls
1/2 tēj.k cukurs

Pildījumam 500gr maltās gaļas (kādu sirds kāro - vistas, liellopu, jaukto), 1 sīpols, 2 ķiploku daivas, 1 tēj.k diļļu (svaigu, sakapātu), sāls, pipari pēc garšas.
Mīklas gatavošana ir tāda ķēpīga - uz galda izber miltus, izveido bedrīti. Bedrītē iesit olu, pieber sāli, cukuru un eļļu. Visu mīca, lēnām pielejot pienu.
Mīkla līp pie rokām, bet jāmīca viendabīgā masā. Kad ir saturīga, notīram un iepūderējam rokas, mīcam kādas 10 min. Jo ilgāk mīca, jo mīkla sanāk vijīgāka. Kad tas gatavs, tad pārsedzam ar dvieli un ļaujam mīklai atpūsties kādas 30 minūtes.

Tikmēr sagatavoju malto gaļu (pati izmaļu visu).
Vēlāk ņemu rokā savu jauniegūto agregātu un rullē plānu plānu pankūku, to liek uz tās formas, katrā caurumā liek pa pildījumam. Tad izrullē vēl vienu plānu pankūciņu, liek pa virsu un kārtīgi ar mīklas rulli izrullē - pelmeņi gatavi.
Tad svarīgs posms ir to saldēšana - jāsaldē smuki izkārtotus uz dēlīša vai šķīvja, nevar visus likt kopā, jo tad būs viens liels pelmeņkunkulis :D Pat ja pelmeņus gribēs ēst jau šodien, tāpat tie ir jāpatur saldētavā.

Vārīšana ir kā ierastajiem - karsts sālsūdens ar peldošu lauru lapu un kādu piparu, vārošā ūdenī sēdina pelmeņus un gaida, kamēr uzpeldēs. Pārkaisa ar dillēm un krējumu.
Protams bildes man nav, kā mēs gardām mutēm mielojamies ar šiem gardumiem - bet pašai par pārsteigumu - sanāca baaigi labi! 

5 komentāri:

  1. Es pirmā uz pelmeņiem! :)
    laikam man arī jāsaņemas pašai pagatavot. Līdz šim galīgi greizi mēģinājumi bija. Un man ir tāda Tuppervare forma, kuru es apsolīju vairs nekad nevilkt ārā, kā es ar viņu nomocījos, un tajā sanāk pelmenīši nevis pelmeņi :D Par tādām metāla gan esmu labas atsauksmes dzirdējusi.

    AtbildētDzēst
  2. VAu mājas pelmeņi ir paši labākie

    AtbildētDzēst
  3. Mājas pelmeņi man liekas kaut kas vau, es nevarētu uztaisīt )))

    AtbildētDzēst
  4. Tik akurāti sanāca, ka prieks skatīties

    AtbildētDzēst